podcast

En podcast behöver varken vara allt för komplicerade att starta eller kosta speciellt mycket. Vad är en podcast: En podcast el. ”podd” är kort sammanfattat ditt alldeles egna radioprogram som du via nätet kan dela rätt ut i etern. Nedan kan du läsa vår guide där vi grundläggande går igenom vad du behöver och hur du kan gå tillväga.

Vilket operativsystem du använder i din dator (ex. Mac, PC el. Linux) spelar ingen större roll.


Ljudinspelning el. musikprogram: Arbetar du i Mac så har du förmodligen musikprogrammet Garageband förinstallerat på din dator och kan enkelt komma igång med både inspelning och redigering.

Arbetar du i PC kan du ladda ner gratisprogrammet  Audacity som även det är ett grundläggande ljudinspelnings och redigeringsprogram.* Har du ett större musikprogram som Logic, Pro Tools eller Cubase så fungerar det så klart utmärk.

På marknaden idag finns det speciella mikrofoner för just podcast men det funkar även finfint med en studio el. sångmick. Har du inte det så kan du komma billigt undan med ett headset (hörlurar med mikrofon).

Headset finns i flera olika varianter och prisklasser. De ansluts via datorns hörlursuttag eller via usb och du behöver därmed nödvändigtvis inte något ljudkort/mixerbord vilket du behöver för övriga. Detta styrs av vilken budget du har och hur pass bra kvalitet du vill starta med.

Utan externt ljudkort/el. mixer : Okej kvalitet. Med ljudkort: Mkt bra kvalitet.

Värt att notera: Det finns även flera alternativ av USB mikrofoner, en del av dem lite dyrare varianterna är skapade på ungefär samma sätt som en studiomikrofon- de återger tal med god kvalité.


Handy recorder: ZOOM-H5

Fungerar på samma sätt som röst memo på mobilen eller fickminnen med mikrofon. Dessa kostar en slant men dess mikrofoner är oftast av hög kvalitet men spelar du däremot in i ”stökig” eller bullrig miljö så hörs detta väl och kan upplevas som ”stör ljud” eller brus.

Du kan dels välja att använda de mikrofoner som sitter på enheten eller kan du välja att ansluta den via USB till din dator och använda det som extern mikrofon/ljudkort (ljudinterface).  Enhetens mikrofoner fungerar extra bra om du ex. ska intervjua någon på annan plats ,då behöver du inte tar med dator m.m. utan bara din bärbara inspelningsenhet. Ljudet sparas på SD kortet och du kan föra över det till datorn för redigering via minneskortsläsare eller via USB kabel.

Innehållet d.v.s det du vill snacka om och det väljer du själv. Ett tips är att prata om det senaste som hänt i nyhetsflödet då blir podden dagsaktuell. En del väljer även att ha ett specifikt tema på sin podd.


Jingel: Varför inte skapa en ljudslinga som ljuder när podden börjar och slutar. Det känns proffsigt. Du kan själv skapa en i musikprogram som Garageband m.fl.

Försök att spela in en lugn och lite tystare miljö. Tala (inte allt för nära) men ändå nära micken.

Om det blir fel så kan du stoppa inspelningen och ta om. Detta underlättar när du redigerar.

  • Lyssna igenom din inspelning och klipp där det behövs, om det behövs.

  • För att få en tydligare och jämnare ljudbild använder man sig av kompressor och EQ. Dessa effekter finns i alla produktionsprogram. Har du förkunskaper i hur dessa fungerar så kan du själv vrida de olika reglagen för att justera ljudet, har du inte ännu 100% koll på hur dessa arbetar så finns förinställningar som du kan testa dig fram med.

  • Tänk på att ljudet ska var jämnt balanserat – inte för starkt och inte för svagt.

  • När du är klar så exporterar/sparar du ut ljudfilen som Mp3:fil.

Det finns flera ställen att publicera sin podd, här är några.

  • WordPress blogg: Gratis och enkelt. Skapa en blogg och lägg upp ljudklippen. WordPress blogg har även betalalternativ- Basic: gratis – premium: kostar en slant och ger mer avancerade funktioner. Skaffar du dig en egen domän med webbhotell kan du självklart använda WordPress för att publicera din podcast på din egen hemsida.

  • Soundcloud: Är även det ett gratis och bra alternativ. Här måste du först bli godkänd för deras podcast program och det kan ta några dagar. Även här finns valet basic och premium.

  • Itunes: Här söker flest efter nya podcast och det är gratis att lägga till sin podd. Du laddar inte upp någon ljudfil utan registrera RSS flödet till Itunes. Itunes går igenom det innan du blir godkänd och syns i ex. sökfältet.


    Det finns flera andra ställen att publicera sina podd som ex. Acast, Libsyn m.fl. Kolla bara noga innan om det kostar och vad deras prisplaner i sådana fall är. Glöm inte hellre bort dina sociala medier, där har du alla möjligheter att göra PR för din podd och få lyssnare.

 

Vi ser med spänning fram emot att höra er någonstans på webben.

Lycka till med era poddar!