Vi önskar kunder, samarbetspartners, vänner…ja, varenda kotte vi känner en riktigt glad midsommar. Vilken vinter och vår det varit för våran del, massa roliga uppdrag och givande möten. Från turné med Christer Sjögren i vintras och sedan med Tommy Nilsson i våras…och mycket mer. Kul tycker vi! Nu ser vi framemot att planera en kreativ och musikalisk höst!


Lite inspiration.Om appar och att ta fram en egen app som marknadsföringsmedel. 

Att företag m.m. skapar en egen app blir allt mer poppis. Det kan vara alltifrån en webbshop till att dom genom appen skapar sitt egna sociala nätverk.

Vad fyller en egen app för funktion?

Olika syften för olika verksamheter men vanligt är att man vill ha en app som komplement till sin webbplats. E-handels företag (nätbutiker) använder ofta både hemsida och har en egen app.

Hur utvecklar man en?

Det finns idag div. leverantörer som erbjuder dig som privatperson att skapa en egen app, en del av dom fungerar helt okej och andra funkar inte alls. Där det ofta brister är användarvänligheten eller  möjligheter till design. Är du däremot riktigt duktig på att skriva kod så kan du på egen hand skapa en riktigt bra app men det kräver förkunskap.

Större företag och kommuner m.m. väljer oftast att ta kontakt med en reklambyrå som arbetar med att utveckla appar och då brukar kvaliteten bli väldigt bra. Det är dock fortfarande avancerat och tar en del tid att producera en app= det är dyrt.

Publicera och göra appen tillgänglig. 

När appen är klar för användning så ska det också gå att ladda ner den och AppStore och Google Play är dom två största platserna. Innan appen läggs ut offentligt på någon av dessa så gör dom en analys kan man säga för att ge dig sitt godkännande.

Även om din app skall vara gratis för nedladdning så är det inte gratis att publicera den hos någon av ovan nämnda.  Båda tar ut avgifter i form av antingen en årlig avgift eller en engångskostnad plus att leverantören sedan tar en viss procent av dina eventuella intäkter.

Vad är bra att tänka på om man vill ha en egen app och jobbar ni med att utveckla appar? 

Vi på Sweta Records jobbar i nuläget inte med app utveckling, kommer kanske senare men vi hänger med i snacket och har trevliga samarbetspartners som är grymma på området.

Är du företagare med befintlig verksamhet så tycker vi att du första och främst skall klargöra vad syftet med appen är och även försöka planlägga hur den skall eller kan samverka med dina nuvarande kanaler som ex. webbplats och sociala medier.

Startar du upp en helt ny verksamhet ex. inom handel med varor så kanske du just väljer att inriktad dig inom e-handel och webbutik och indirekt mer ha koll på hur appen kommer användas och vilka användarna är.

Band och artister inte jättestor användargrupp ännu av egna appar men några få har det. Oftast skapas appen till ett skivsläpp eller turné och fungerar som fansen egen sociala medier. Kan vara alltifrån unika bilder, spellistor m.m. som bara finns i appen = ett sätt att engagera fansen ytterligare. Sociala medier som Facebook, Youtube och Instagram är såhär långt dom plattformar som band och artister främst använder.

Den allra viktigaste frågan att ställa är ändå om det finns budget för satsningen av tillverkningen och sedan marknadsföringen kring den.

Boka möten med reklam och kommunikationsbyråer som ni finner intressanta och presentera er ide, ni kan dels välja att till att början med använda byrån som kreativt bollplank och sedan gå hem och fundera eller kan ni be byrån ta fram ett reklam-manér som dom presenterar för er, där får ni veta prisbild, tid det kommer att ta att utveckla den och se exempel på design m.m.